- Bosnien

Bosnien_flagga.gif

Innevånare: 3,8 miljoner
Huvudstad: Sarajevo, 650 000 innevånare Religion: 50% muslimer, 50% kristna

Bosnien som vi oftast kallar det är det senaste av våra missionsländer! Bosnien tillhörde tidigare forna Jugoslavien. Grannländer är Kroatien, Serbien och Montenegro. Bosnien har en brokig historia, från romartiden och framåt har det varit ockuperat av olika länder och fört en ständig för självständighet och oberoende. Landets historia är kantat av strider etniska och religiösa. Så sent som på 70 -talet var det krig mellan Serbien och Bosnien som slutade i rena folkmordet. Bosnien är idag ett av Europas fattigaste länder! Många ungdomar flyr landet för en bättre framtid.

Då vår tidigare missionär Roland Ståhlgren blev utestängd från Kongo bad PMU ( Pingst-missionens Ulandshjälp ) honom att resa till Bosnien. Där fick han hjälpa de små evangeliska församlingarna i Sarajevo och Zenica tillsammans med vår tidigare missionär Enver Redcic.
Idag arbetar vi tillsammans med Dragan och Sandra Nedic i Sarajevo. De arbetar i en liten församling i huvudstaden men har olika uppdrag ute i landet. Socialt arbete är en viktig del i församlingens engagemang! Sandra har tidvis arbetat med romska barn.

I grannstaden Zenica har vi Mario och Dejana Opacak som våra missionärer. De arbetar även i Vares, en stad lite högre upp i bergen. De gör ett jättefint socialt arbete i sina miljöer. De kämpar i sina små församlingar i en muslimsk omgivning. Men i det sociala arbetet gör man ingen skillnad på religiös tillhörighet. Behoven är ofta stora oavsett bakgrund.

I Bosnien delar vi underhållet med Pingstförsamlingen i Skellefteå. Visst underhåll får man även från USA och andra länder. I Vares har man fått hjälp att bygga en ny kyrka, även i Zenica har man nyligen byggt en kyrka.

Bosnien_karta.gif